2011-03-25

Tar du hand om din klippa?





























Blommor som fick stanna, Ulamertorssuaq, Grönland

Byxorna kavlas upp, underställströjan åker av och till slut även linnet.
Solen värmer på Häller och medans Petter och Wulf klurar ut projektet på stora väggen hänger jag upp ett cloggrep på Mallorol.
Det är skönt att bara röra sig på varm klippa och flyttar vidare repet till Chapman när jag ser dem; grästuvorna.

Som nybliven klättrare och medlem i Örebro Klätterklubb så fanns det inte på världskartan att inte dyka upp på städdagarna i Rosendal där det putsades, fejades och rensades.
Ett beteende som följt med mig sen dess och många som har varit i närheten vet att det ofta kommer grästuvor flygandes när jag klättrar.
För min del så är det mer inspirerande att klättra en led som är ren och utan små grästuvor som sticker upp eller mossa brevid och speciellt för nästa person som ska klättra.
Jag kan inte låta bli, pillar på lavarna vid instegen på Häller, pillar på mossan på Skälefjäll, rycker oskyldiga ormbunkar men roligast är grästuvor..

Klättrar rakt upp på insteget till Chapman istället för att traversera in och det är då jag inser att en av de mest klättrade lederna på Häller är full av grästuvor.
Håller våra klippor på att växa igen eller är det så att engagemanget att pyssla om våra klippor är på väg att försvinna?

Så det här är en uppmaning till er alla; ta hand om era klippor!
Plocka upp skräp som inte är ditt, borsta bort lava, pilla bort mossa, dra bort grästuvor och håll klipporna fina. För visst är de värda det?

Nu åker jag snart till Indian Creek och tyvärr så är det varken lavar, mossor eller grästuvor i sprickorna där..

6 kommentarer:

Johan sa...

Oooh. Spränghett debattstoff där. Själv tycker jag all rensning bör ske med mycket eftertanke och förnuft. Blir leden helt oklätterbar med den där grästuvan ska den naurligtvis bort, men ofta ser man att det rensas i onödan. Ormbunkar och fräkenväxter som växer på klippbranter är inte sällan skyddsvärda och vissa lavar tar flera hundra år på sig att återbildas.
Ibland rensas det väldigt långt ut i kanterna av leder helt i onödan.
Man får nog ställa sig frågan om den där lilla ormbunken verkligen är i vägen för en, eller om man bara tycker det är kul att riva upp den.

Om det senare, bör man kanske tänka igen. After all, den biologiska mångfalden är väl det som gör att vi gillar moder natur?

Allt efter eget hjärta, så blir det bra.

Klättertorpet sa...

Jag måste nog erkänna att jag får samla mig till den skaran som tycker det är kul att rensa och göra fint.
Vare sig det är i rabatten, i min skog eller på leder.
Och det är inte för att jag inte gillar mångfald utan för att rena leder inspirerar mig.

Tycker det är synd när befintliga leder växer igen för att ingen orkar bry sig, men givetvis så får man rensa med eftertanke och förnuft.

Johan sa...

Korrekt, menade inte att peka ut dig som mångfaldshatare :) Bara reflekterade lite över rensningsmetoder jag sett. Har en situation på hemmaklippan bl.a., en av de mest klättrade lederna har inte sett stålborsten på flera år, så nu är den oklätterbar. Får dra mitt strå nästa gång. Ha det grymt i indian creek! ( å akta dig för kaktuslavarna)

Anonym sa...

Vi drog ett strå till stacken idag och rensade lite vid Legalize it på Skälefjäll, en jäkla massa gräs och mossa for åt pipsvängen. :-) Sen höll vi på att elda upp hela trädgården också, inspirerade av din åkerbrand igår! :-D

Klättertorpet sa...

Ska akta mig för kaktuslavarna, de är ena stickiga rackare även om kossorna käkar dom till lunch :)

Klättertorpet sa...

Ha ha, hoppas det inte blåste lika mycket som igår och att ni slapp fundera på att ringa brandkåren? Ta hand om bohuslän och stugan så hoppas jag att vi ses mer i vår.