2010-11-17

Kalymnos i hjärtat





















Petter på väg ner från Grande Grotta

Jag drar in ett djupt andetag, låter dofter av syden fylla mina lungor, dofter av timjan, oregano och get. Hör havet slå in på stenstranden och tänker att det här måste vara himlen.
Vi är på väg upp mot Grande Grotta första dagen och det går inte annat än att bli lite tagen av åsynen, det är så sjukt brant, i alla fall för mig som är vertikalklättrare, trots att jag har varit här förut.






















Petter leker med min nya kamera på Odyssey

Det är som att vara på rymden med alla stalaktiter som hänger ner och redan efter första dagen är mina lår täckta med stora blåmärken och knäna ser ut som köttfärs.
Knälås bakom varje stalaktit för att vila mig uppför, alla kroppsdelar används för att minska tyngdlagen, en vad, en axel, för att inte tala om att sitta på blobbarna, där Heyman som är en ruttad brantklättrare kom med guldtrixet att korsa benen under.
Som tur är så finns det att ta av för alla på Kalymnos, jag kom på att jag trivs nog på lite mindre brantare med stalatktitblobbar och tufor mest.





















Telendos ståtar inför solnedgången

Underarmarna har gett sig, som varje klätterdag långt innan dagen är helt över och jag tittar suktande ner mot havet som ständigt är närvarande. Petter har rastats bra han med, även hans underarmar verkar nöjda och vi ger oss ner till den dagliga rutinen, dopp i havet och två kulor italiensk glass.

Havet är perfekt varmt och vi hinner lagom hem till en grekisk sallad på verandan till ännu en sprudlande solnedgång. Vi kommer överens att Kalymnos nog slår Thailand som klättersemester-semestermål. Romantikfaktorn är oroväckande hög.





















Jag på väg ner mot Sikati cave

De första dagarna går jag bara runt och ler, säger säkert 10 ggr;
-Petter, det här är så sjuuukt kul!
Glädjen håller i sig och ett av de mäktigaste klipporna var Sikati cave, som är som en krater med klättring i en halvcirkel. Mäktigt ställe bara att vara på och ännu mäktigare när hällregnet kom och med det åskan som dånade precis utanför. Så brant så vi och nästan alla leder höll sig torra en heldag när 1/4 av årsnederbörden kom på en gång.




















Vilodagsaktivitet

Lite info:
Vi flög Göteborg-Köpenhamn-Athen med SAS och vidare till Kos med Olympic för runt 3000 kr/var. Kolla även charter till Kos som alternativ, de slutar gå i börja nav november.
Sen buss (eller taxi, 15 E) till hamnen I Mastihari och snabbbåt från Kos över till Pothia på Kalymnos, ca 30 minuter, 6 Euro var. Finns även en båt som tar längre tid men är billigare
Vi kom sent och tog taxi till Massouri, 15 E
Kan även vara värt att kolla flyg till Turkiet och sen båt till Kos.

Boende kan variera från 7 och uppåt, vi betalade 22 E/natt hos Tatsis, med städning varje dag. Normalt så hyr man en studio, där finns det kök och ofta en balkong med havsutsikt, gå runt och fråga efter de olika priserna.

Det är relativt billigt att äta ute, 7-12 E för en middag, 1,5 för en öl så vi åt ute nästan varje dag.
Det finns två vattenkranar med dricksvatten i byn så man behöver inte köpa vatten.

Det behövs ingen bil, då det är gång avstånd till de flesta klipporna, och det är billigt (5E) att hyra cykel eller skoter (10E) om man vill åka till någon av de mer avlägsna klipporna. Det går även en lokalbuss.

Temperaturen låg mellan 18-25 grader, perfekt för klättring i skuggan, finns väggar som vätter åt alla håll med ca 1700 leder att välja på

Inga kommentarer: